Meld je aan voor een gratis WERKGELUK boost call!

"Doe het werk dat bij je past en je hoeft nooit meer te werken."

Passie als motor van geluk!

7 november 2017 • Geen categorie

Maar hoe vind ik deze passie in mijn werk?

Zo…half negen, kinderen in bed, tijd voor een kopje thee en languit op de bank. Toevallig staat de televisie op RTL 4 en blijven we kijken naar Chantal Jansen. Ze blijft slapen bij Gerard Ekdom. Je weet wel, de DJ van nu Radio 2 en jarenlang 3 FM. Ik ben gefascineerd door de manier waarop hij over zijn vak spreekt. Als je het hebt over passie en iemand die deze passie ademt dan is het Gerard Ekdom. In de kelder een mancave met 104 meter lang cd’s en lp’s. Vraag om een nummer of een album en hij pakt de juiste CD uit de rekken. Het begon al vroeg. Als 4-jarige stond Gerard uren lang gebogen over de pick-up van zijn grootvader. Als kind al sloot hij zichzelf op in zijn kamer om plaatjes te draaien. Afgesloten voor de wereld om hem heen. Al zijn zakgeld ging op aan muziek. ‘Mijn ouders dachten dat ik autistisch was, mijn belevingswereld was en is muziek. Ik ben blij dat ik daar mijn vak van heb kunnen maken.’ Ik vond het prachtig om te zien hoe gelukkig iemand is als hij zijn passie kan leven. En ik wist, hier moet mijn eerste blog over gaan.

Wat is passie?

Een passie is iets dat je kunt blijven doen, zonder dat het verveelt. Je vergeet de tijd en de omgeving. Volgens Wikipedia ‘een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand.’ Het is niet hetzelfde als een talent of interesse. Het is meer! Een passie kun je namelijk niet meer loslaten. Als je 100 bent en je kijkt terug op je leven en je zegt: ‘dat was voor mij het mooiste in mijn leven’, dan heb je het hoogstwaarschijnlijk over je passie. Door je passie te volgen, haal je het beste uit jezelf. Het geeft je positieve energie, motivatie, kracht en maakt dat je je gelukkig voelt. En iedereen heeft op een bepaald gebied een passie. Echt iedereen! Veel mensen denken dat het roer radicaal om moet om hun passie te vinden. Maar nee, vaak hebben kleine wijzigingen in wat je doet en hoe je het doet ook al een impact op de mate waarin je passie ervaart.

De roze bril

Als je het niet meer naar je zin hebt in je huidige werk is het lastig uit deze negatieve spiraal te komen. Toch kun je eens proberen dit te doen; Sta heel bewust stil bij de dingen die wel leuk zijn of die je werk de moeite waard maken. En waar je goed in bent. Zet die donkere bril af en zet een roze op. Soms blijkt dat je dan best goed op je plek zit, maar dat je er even door een andere bril naar moest kijken.

Als dit nou niet lukt, hoe vind je dan die passie?

Het begint met heel veel denkwerk. Met vragen, waarop jij zelf de antwoorden moet vinden. En tijd! Want wil je echt wat bereiken, dan moet je even stilstaan. 15 minuten per dag is al voldoende. Probeer dan de antwoorden te vinden op de volgende vragen;

  • Wat vond je vroeger al leuk? Waarmee speelde je veel als kind?
  • Wat wilde je vroeger worden?
  • Wat zou je de hele dag wel kunnen doen?
  • Waar ben je echt goed in?
  • Wat zou je willen doen, als je nog maar 6 maanden te leven had?
  • Wat zou je doen met…1 miljoen?
  • Hoe ziet je ideale werkomgeving eruit, qua functie, branche, collega’s, sfeer, werktijden en reistijden?
  • Hoe verhouden zich deze wensen tot jouw capaciteiten?

Ga buiten je comfortzone

Dan; Ga eens weer leren spelen (zoals geschreven door Ken Robinsen). Door buiten je comfortzone te stappen, zul je andere dingen ontdekken. Doe eens dingen die je normaal gesproken eng of zinloos vind. Wellicht gaat je hart sneller kloppen van iets wat je niet had verwacht. En ontdek je zo een nieuwe passie.

Kijk ook de komende weken eens naar de openstaande vacatures en bewaar de vacatures die jou spontaan wel wat lijken. Dit zijn dus realistische, maar misschien in jouw ogen ook onrealistische vacatures. Neem dan de tijd om alleen of samen met iemand te kijken naar de onrealistische vacatures. Zijn ze echt zo onhaalbaar? En welke acties kun je ondernemen om ze toch haalbaar te maken?

Neem je kwaliteiten onder loep en vraag ook anderen welke kwaliteiten ze je toebedelen. Vaak is dit erg verrassend en bezit je kwaliteiten die je zelf over het hoofd zag. Kijk van welke kwaliteit je de meeste energie krijgt. Dit kan je passie zijn!

Maak van je passie je prioriteit!

Heb je je passie gevonden? Zet hem bovenaan in je prioriteitenlijstje. Want hoe makkelijk is het elke dag weer te doen wat we moeten doen? Maak bewust tijd vrij voor je passie. Het geeft je energie en geeft de dag meer betekenis. Dit is de snelste weg naar geluk en succes.

Mijn passie

Na een tijdje stil staan, nadenken en mezelf bewust de tijd gunnen heb ik mijn passie weer gevonden. En wel in het ondernemerschap, mijn missie ten gehore brengen. Aan iedereen die het maar horen wil. Het liefst dag en nacht. Iets wat ik een jaar geleden nooit gedacht had. Veel te eng, veel te risicovol. Maar waarom dan toch? Het gaat mij niet om status, veel geld of een makkelijk leven. Ik wil een leuk leven. Met plezier en voldoening in mijn werk. Ik ben ervan overtuigd dat je het leven vol moet omarmen en het leven moet leven dat jij graag wilt. Zonder angsten en belemmeringen. Dat je daarin soms keuzes moet maken en stil moet staan. Ik weet nu hoe dat moet. Mijn passie leven, net als Gerard.

Volg je hart ♥

Volg je hart en je gevoel. En bedenk… Jij staat aan het roer van jouw leven en je hebt altijd een keuze!

Wil jij ook op zoek naar je passie? En lukt je dit niet alleen? Als je benieuwd bent of ik je hiermee kan helpen, neem dan vrijblijvend contact met me op. Zo kunnen we samen de mogelijkheden bekijken. 

Liefs Suzanne ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.