Meld je aan voor een gratis WERKGELUK boost call!

"Doe het werk dat bij je past en je hoeft nooit meer te werken."

STOP! Met slachtoffer zijn!

2 februari 2018 • Geen categorie

Tijdens de training ‘gelukkig werken coach’ bij Onno Hamburger, stonden we hier al even bij stil. Toen leek het al interessant en belangrijk te zijn. Echter, nu ik een aantal maanden bezig ben, blijkt het ENORM interessant en MEGA belangrijk te zijn. Ik gebruik het vaak, heel vaak! In gesprek met bedrijven, bij individuele coaching, maar ik merk, ook heel veel privé.

Ik weet niet goed hoe ik het omschrijven moet. Want het liefst schreeuw ik dit van de daken. Ik krijg er een zenuwachtig gevoel van in mijn buik, omdat ik 100% zeker weet dat het mensen kan helpen. Dit zal lang niet voor iedereen nieuw zijn. Maar ik zie nog zoveel om me heen dat mensen niet goed weten hoe om te gaan met een lastige situatie. Hoe kan ik deze mensen bereiken? Hoe kan ik ze bewust maken dat het ook anders kan? Ik begin maar gewoon hier, klein, in mijn gesprekken, mijn workshops en in deze blog.

Ik ben geen slachtoffer, maar persoonlijk leider.

Iedereen moet weten dat er altijd een keuze is. Ik wil meer mensen uit die slachtofferrol en meer, veel meer persoonlijk leiderschap. Iedereen moet leren hoe je invloed kunt uitoefenen, in elke situatie. Hoe happy zou de wereld dan zijn?

Jij staat aan het roer van je eigen leven.

Veel mensen denken dat leiderschap iets is voor alleen managers. Maar niets is minder waar. Wij zijn allemaal de leider van onze eigen levens. Zoals ik op mijn website zeg; jij bent de kapitein. Jij staat aan het roer en kunt zelf bepalen welke keuzes je maakt in het leven.

Ook in het werk komt het voor dat je in een vervelende situatie terecht komt, waar je wellicht geen invloed op hebt. Een collega houdt zich niet aan gemaakte afspraken, je komt door de file te laat bij een klant, een meeting die niet lekker loopt. Je voelt je gestrest, gefrustreerd, boos of onzeker. Het komt in ieder geval je werk en hoe je je daarbij voelt niet ten goede. Hoe kun je hier nou het beste mee omgaan?

Het antwoord zit in de keuze die je maakt.

Je kunt er voor kiezen je slachtoffer te voelen van de situatie. Een slachtofferrol voelt soms best comfortabel. Je kunt de ander of omstandigheden de schuld geven van jouw gevoel en inefficiënt handelen. Maar is dit de oplossing? Is dit wie jij wilt zijn en hoe je je wilt voelen? Ik kan me er niets bij voor stellen. Het levert je namelijk niets op.

STOP

Kies voor leiderschap. Kies ervoor te accepteren dat situaties nou eenmaal niet altijd lopen zoals je wenst of had voorgesteld. En terwijl ik dit type, weet ik dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. ‘As we speak’ bevind ik me in een situatie die zo moeilijk is, dat accepteren bijna onmogelijk is. Maar toch ga ik het doen. Want ik heb er last van. Het beïnvloed mijn humeur en heeft enorme impact op mijn energie level. Het past niet bij hoe ik in het leven wil staan. En dat laat ik niet gebeuren.

Dus pak ik de cirkel van 8 erbij. Adem 10x diep in en uit en ga kijken hoe ik van slachtoffer naar persoonlijk leider kom.

Cirkel van 8

De vervelende situatie of ‘situatie met een storing’ staat centraal. Vanuit hier kun je 2 kanten op; naar onderen of naar boven;

In de onderste cirkel denk en handel je vanuit wantrouwen, je stelt je op als slachtoffer. Dit noemen we ook wel DIPpen: denken in problemen. Je gaat vergelijken en veroordelen, je maakt jezelf wijs dat jij er niks aan kunt doen, je valt in herhaling en vertoont passief, inadequaat gedrag. Je gaat nog harder klagen, zeuren en stampvoeten. Dit helpt niet, want de storing blijft bestaan en verergert vaak alleen maar.

In de bovenste cirkel denk en handel je vanuit zelfwaardering en zelfvertrouwen. Je toont persoonlijk leiderschap. Je neemt initiatief waardoor je meer energie krijgt. Je gaat DIMmen: denken in mogelijkheden. Je accepteert en geeft jezelf de macht en controle om iets aan de storing te doen. Je handelt actief, adequaat en je hebt het idee voor jezelf gecreëerd dat je invloed hebt. De storing kan daarmee worden opgeheven.

Ik zeg hiermee niet dat alle problemen en vervelende situaties met 1 simpele gedragsverandering op te lossen zijn. Het is soms moeilijk en kan heel kwetsbaar voelen. Ook als je de keuze maakt voor persoonlijk leiderschap heb je baalmomenten of kan er pijn en verdriet bij komen kijken.  Maar je neemt in ieder geval zelf verantwoordelijkheid! Daar mag je trots op zijn! Probeer het gewoon maar eens en kijk wat het met je doet. Ik weet zeker; de volgende keer grijp je nog sneller naar dat roer!

In mijn coaching en bij mijn workshops is persoonlijk leiderschap de sleutel om meer plezier, voldoening en zingeving te vinden in het werk. Vind jij dit nou interessant en wil je meer persoonlijk leiderschap en meer regie over je eigen werkgeluk. Neem dan eens contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Liefs Suzanne ♥

2 reacties op “STOP! Met slachtoffer zijn!

  1. Irma schreef:

    Titel is wat confronterend,maar inhoud erg pakkend!

  2. Suzanne van der Liende schreef:

    hoi Irma,
    Dankjewel voor het compliment.
    Wat betreft de titel; ik begrijp helemaal dat deze confronterend of ongenuanceerd over kan komen. Ik hoop dit door de inhoud toch een beetje te verzachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.