Meld je aan voor een gratis WERKGELUK boost call!

"Doe het werk dat bij je past en je hoeft nooit meer te werken."

Vertel eens…wat betekent werkgeluk voor jou?

18 december 2017 • Geen categorie

Ik kreeg de vraag een aantal keer de afgelopen maand. Vooral van mannen viel me op. Het klinkt een beetje ‘zweverig’, hoorde ik. Wat is het precies? En wat wil je ermee bereiken?

Wat is (werk)geluk nou eigenlijk

De definitie van zweverig is ‘vaag’ en ‘onduidelijk’. En ik snap dat wel. Want wat is geluk nou eigenlijk? Voor mij is het een blij gevoel. Dat ik krijg van mijn kindjes of een zonnige dag. Van het geven van een compliment of het hebben van een goed gesprek. Van de vlinders die ik voel voor mijn partner. Maar wat is het voor jou? Probeer het maar eens uit te leggen, dat is best moeilijk. Vraag het dan maar eens aan een ander. Dan zal blijken dat het voor iedereen een andere betekenis heeft. Waar we het wel allemaal over eens zijn, is dat geluk gaat over het ervaren van positieve emoties.

Gelukkig werken betekent niet dat je elke werkdag nauwelijks kunt wachten om naar je werk te mogen. Het gevoel van zenuwachtig zijn voor een eerste date. Dat je de hele dag blij bent en alleen maar leuke dingen doet. Gelukkig werken gaat over een goede balans tussen positieve en negatieve ervaringen op het werk, over een langere tijdsperiode.

In deze opvatting van gelukkig werken spelen 3 vragen een belangrijke rol. Hoeveel plezier ervaar je, in hoeverre ben je in staat je eigen kwaliteiten te benutten en ervaar je jouw werk als voldoende zinvol.

Vijf factoren die werkgeluk bepalen

Uit een grootschalig representatief onderzoek onder de Nederlandse bevolking heeft Happiness at Work geconstateerd dat er 5 factoren zijn die zorgen voor werkgeluk in Nederlandse organisaties:

  1. Mensen helpen hun beste eigenschappen te benutten
  2. Het creëren van voldoende uitdaging
  3. Het gevoel hebben zinvol werk te doen
  4. Het onderhouden van goede onderlinge relaties
  5. Eerlijke behandeling

Wat werkgeluk toe voegt

De belangstelling vanuit het bedrijfsleven voor het onderwerp geluk neemt de laatste jaren toe. Er verschijnen ook steeds meer publicaties, artikelen onderzoeken en TED-talks over geluk. Dat komt o.a. door de toenemende mate waarop mensen stress ervaren en uitvallen met een burn-out. Vooral onder jongeren vind ik de cijfers die ik de laatste tijd voorbij zie komen schrikbarend. Maar wel te verklaren. Ook omdat we allemaal langer moeten doorwerken, wil het bedrijfsleven weten ‘hoe dan’. Daarbij weet ik zeker dat gelukkige werknemers het beter en langer vol zullen houden. Aan de andere kant speelt ook de krapte op de arbeidsmarkt een rol. Een organisatie met gelukkige medewerkers is nou eenmaal aantrekkelijker. En gelukkige medewerkers zullen langer bij je organisatie willen blijven werken. Werkgeluk is de sleutel tot succes op de arbeidsmarkt.

Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het feit dat gelukkige medewerkers beter functioneren. Organisaties met gelukkige medewerkers zijn succesvoller, aantrekkelijker op de arbeidsmarkt en het ziekteverzuimcijfer is lager. Gelukkige medewerkers zijn productiever, creatiever, werken beter samen, hebben minder last van stress en staan meer open voor vernieuwing en ontwikkeling. Wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat organisaties met gelukkige medewerkers hoger scoren op klanttevredenheid, met betere bedrijfsresultaten als gevolg. Maar het is toch vooral gewoon fijn als je medewerkers gelukkig zijn?!

Hoe je als organisatie werk maakt van geluk

Er zijn bedrijven die een ‘chief happiness officer’ hebben aangesteld om het geluk van hun werknemers te bevorderen. Maar er is niet 1 formule voor een succesvolle aanpak. Het is voor elke organisatie anders. Zet het onderwerp eerst eens op de agenda. Geloven in werkgeluk is een mooi begin. Maak het een doel op zich en bepaal samen wat de stappen zijn die ernaar toe zullen leiden. Houd daarbij in het achterhoofd dat bij het ontwikkelen van werkgeluk persoonlijk leiderschap centraal staat. De organisatie kan het faciliteren, maar de verantwoordelijkheid ligt primair bij de medewerker zelf. In het programma ‘vind je werkgeluk, vergroot je persoonlijk leiderschap’ gaan medewerkers hiermee aan de slag. In drie trainingsdagen wordt inzicht verkregen in persoonlijkheid, talenten, waarden en dromen. We werken met verschillende interventies, gebaseerd op de positieve psychologie. Met een persoonlijk leerdoel en concrete acties worden stappen gezet naar meer werkgeluk. Voor en na het programma wordt het werkgeluk gemeten, zodat we het resultaat daadwerkelijk kunnen zien. Of iemand zich gelukkig voelt op het werk, heeft hij dus echt zelf in de hand.

Geluk werkt, werk aan geluk!

Liefs Suzanne ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.