Meld je aan voor een gratis WERKGELUK boost call!

"Doe het werk dat bij je past en je hoeft nooit meer te werken."

Werkgeluk in het Parktheater

18 juli 2018 • Geen categorie

Over werkgeluk gesproken met…

Antonio Philips

Enkele maanden geleden kreeg ik een spontaan bericht van Antonio. Hij reageerde op mijn oproep waarin ik op zoek was naar werkgeluk in de praktijk.

Antonio, Manager Financiën en Chief Happiness Officer bij het Parktheater in Eindhoven. Sinds kort de gelukkige eigenaar van ‘Globe4happiness’. Hij wilde me graag vertellen over de visie van het Parktheater op werkgeluk.           

Ik heb al vaker gehoord over het Parktheater en het vernieuwende beoordelingsspel. Tijdens het Happy People Better Business event heb ik al even een kijkje mogen nemen in dit prachtige gebouw. Ik was dus blij verrast met deze uitnodiging.

Antonio aan het woord

‘Medewerkers waren bij ons een beetje in gekakt. Bij gesprekken was er sprake van eenrichtingsverkeer. Leidinggevenden, of Aanjagers zoals wij ze noemen, bespraken vooral wat er allemaal fout ging. Dit moest anders! We zijn met alle medewerkers bij elkaar gaan zitten en zo is het bordspel ontstaan. We spelen nu vanaf 2013 het GroeiGesprekspel.’ Trots vervolgt hij: ‘Destijds was het ziekteverzuimcijfer 5,2%. 2 jaar later zaten we op 2% en nu is het 1,7%. Door het spel te spelen moeten mensen zich verdiepen en voorbereiden. Mensen worden uitgedaagd zelf na te denken over hun loopbaan. Waar zet je jezelf neer, wat zijn je sterke punten, je drijfveren, je talenten. Het eerste jaar vonden de mensen het nog flauwekul, maar nu geven medewerkers zelf al aan het spel te willen spelen. Ze willen vooruit in de organisatie en hun passie delen.’

‘Iedereen mag bij ons met ideeën komen, we hebben geen budgetten. Als je een fantastisch idee hebt voor de organisatie, waar we beter en sterker van worden, kom ermee. Zoek de mensen in de organisatie op die je nodig hebt en probeer het gewoon. Ideeën komen bij mij of bij de Beweegstrateeg, Giel, terecht. Het is zo fijn en belangrijk dat hij ook echt overal voor open staat. We zitten ook in een heel mooi, cultureel pand. Dat nodigt gewoon uit om creatief te zijn.’

Vergaderen.

Ik zie en hoor het nog zoveel. 10 mensen aan een grote tafel, die allemaal een plasje willen doen over een bepaald onderwerp. Ondertussen spelend met hun telefoon. En och, wat zijn we toch allemaal druk. We komen tijd tekort. Bij het parktheater hebben ze dat al aangepakt!
‘Het managementteam is eruit en vergaderen doen we zo min mogelijk. Als wij iets willen bespreken met iemand, pakken we een bak koffie en bespreken we dat gewoon. Alleen met de mensen die het betreft. En als we iets willen delen, laten we dat weten. We houden de lijnen zo kort mogelijk.’

Inspirerende verhalen

‘Ken je dat verhaal van de toneelmeester die yoga leraar wilde worden?’ vraagt Antonio. Ik heb al veel gelezen over het parktheater, maar dat verhaal kende ik nog niet. Hij vervolgt: ‘Wij hebben de yoga opleiding betaald. Hij is naar Frankrijk gegaan en is 6 weken later terug gekomen. We hadden 1 voorwaarde gesteld; hij moest aan de collega’s die dat wilden yogales geven. Dat heeft hij een jaar lang gedaan. Op een gegeven moment kreeg hij het zo druk met het geven van yoga lessen dat hij parttime is gaan werken. Even later is hij zelfs fulltime yogaleraar is geworden. Enerzijds zijn we een goede collega kwijt geraakt, maar hij heeft wel zijn passie kunnen volgen. Het is een kwestie van gunnen.

Waarom ook niet?

‘Ik ben controller van financiën en administratie en dat is niet het meest sexy beroep. Ik was het spel aan het spelen en zei tegen Giel, ik wil eigenlijk een keer echt iets heel anders doen. Ik ben naar Rotterdam geweest en heb de masterclass Rendement van Geluk gevolgd en een aantal andere ‘geluksopleidingen’. Sinds januari heb ik mijn eigen bedrijf: globe4happiness. Het zou zo mooi zijn als ik fulltime over geluk kan gaan praten. Geluk is nu hot. Ik denk dat we straks praten over ‘liefde in de organisatie’. We zijn immers getrouwd met onze collega’s en die hebben we niet voor het uitzoeken.’

‘We hebben ook een ParkAcademy. We nodigen sprekers uit en iedereen is vrij om te komen. Zo heeft Huub Stapel vertelt over zijn leven als acteur. En Claudia de Brij, over hoe ze ontvangen wil worden in het theater. Ze vertelde dat haar droom was dat ze een keer een kleedkamer heeft die eruit ziet als een veredelde hoerenkraam. Met pluche, met rozenblaadjes, met rood. Dat hebben we onthouden. 3 maanden later trad ze op. Ik heb haar die dag begeleidt naar haar kleedkamer. Ze vond het fantastisch! Ze kwam het podium en zei als eerste; jullie zouden eigenlijk allemaal mee moeten komen naar mijn kleedkamer. Want ik had een droom, ik had een wens en hier hebben ze naar mij geluisterd, ze hebben het gedaan. Ze had een beamer in de kleedkamer gezet en liet het publiek haar kleedkamer zien.

Wij luisteren heel goed naar onze mensen, naar onze gasten en naar onze artiesten.

Ons loon is het applaus wat de gasten geven aan de artiest.

Steeds iets langer door

Ik vertel Antonio dat ik laatst met een collega heb uitgezocht hoe lang wij nog door mogen. Voordat ik een AOW krijg ben ik 71 jaar en 3 maanden oud. Ik heb nu leuk werk, dus maakt het mij niet uit hoe lang ik door moet. Maar als je niet gelukkig bent in je werk, is dat nog een hele lange tijd.

‘Mensen die tegen het pensioen aan lopen hebben moeite met alle snelle veranderingen. Dus wij faciliteren deze mensen. Met andere taken bijvoorbeeld . Of we zetten een jonge collega naast de bijna gepensioneerde. Hij wordt dan een soort meester en zo kan de oudere zijn kennis en kunde overbrengen. Ze vinden dit over het algemeen prachtig. Ze stralen. En halen zo met gemak het pensioen.’

Werkgeluk meten

Vorig jaar hebben we een bedrijf gevraagd om het werkgeluk binnen het Parktheater te meten. We hebben een gemiddeld werkgeluk van 8,1. Dat is een mooi cijfer. We hebben ook Pieter Robinson gevraagd om eens naar onze organisatie te kijken. Hij kijkt naar de organisatie zoals je naar een voetbalveld kijkt. Het veld moet goed bezet, iedere plek. We hebben een keeper nodig, een aanvaller etc. Bij ons zat dat best goed.

Trots

Ik ben het meest trots op ons spel! We verkopen het ook zelfs aan banken, grote winkelconcerns, vliegtuigmaatschappijen en gemeentes. Dat is fantastisch! Mensen willen hun talenten kwijt kunnen. Vroeger ging je werken om geld te verdienen, maar nu vinden mensen plezier en leuke collega’s belangrijk. Wat vind ik leuk, wat is mijn talent, wat is mijn passie en kan ik ergens een bijdrage aan leveren.

Tips voor andere werkgevers

Probeer eens uit de ban te springen, probeer af en toe een piraat te zijn. Doe eens gek, doe eens iets niet normaal. Het is leuk dat af en toe de sleur doorbroken wordt. Probeer mensen aan het lachen te krijgen. Af en toe piraten gedrag moet kunnen.

De werkgelukcijfers van Antonio

Plezier geef ik een 8; ik sta goed in het leven, ik vind alles leuk wat ik doe en als ik iets niet leuk vind, doe ik het gewoon niet. Wat ik ook belangrijk vind, is dat je kritisch kijkt naar de mensen om je heen. Je moet energie steken in mensen, waar je ook iets positiefs van terug krijgt. Je kunt je wel inlaten met negatieve mensen, maar dat heeft geen zin.

Voldoening geef ik ook een 8; ik ontmoet veel mooie mensen. Een tip aan anderen; probeer je open te stellen. Als je iets geeft, krijg je het altijd 2 of 3 keer terug. Iedereen is hetzelfde. Ga het gesprek met mensen aan. Daar krijg je zoveel voldoening van.

Zingeving, geef ik een 9; ik doe alles met passie en plezier. En sommige dingen die je niet leuk vindt, moeten ook gebeuren. Maar het gaat erom hoe je daarmee om gaat. Ik zorg ervoor dat het glas altijd half vol is. ‘

Ik merk dat het borrelt van de leuke, waardevolle ideeën bij het Parktheater. Antonio zegt daarover: ‘een winkel openen is prachtig, maar je moet opletten dat je niet op de winkel moet gaan passen. Dan komt de sleur erin. We merken nu in de organisatie dat mensen het gewoon gaan vinden. Dus we zoeken nu naar iets nieuws. Het staat nog in de kinderschoenen. Wat zou nou iets zijn wat andere organisaties nog niet hebben?’

Een mooie cliffhanger om een vervolg te geven aan dit inspirerende gesprek. Antonio beloofd me op de hoogte te houden. Ik ben erg benieuwd!

Liefs Suzanne ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.